فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 51 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید نصرالله ابراهیمی*، محمدباقر صفائی، محمدتقی صفائی، عبدالحسین صفایی صفحات 7-33

    در نظام حقوقی ایران مقرره‏ خاصی در خصوص توافق اصحاب قرارداد برای تعیین دادگاه صالح جهت رسیدگی به اختلافات وجود ندارد. از این رو، موضوع شرط انتخاب دادگاه، در حقوق دادرسی مدنی ایران پدیده ای نوظهور به شمار می‎رود. مقاله حاضر، سعی نموده‎است که از یک‎سو، به دلیل ضرورت احترام به توافق اصحاب قرارداد، تامین ثبات و قابلیت پیش‎بینی در روابط بازرگانی و نیز حفظ تعادل و توازن قرارداد بر مبنای رعایت کامل تمام شروط قراردادی، ظرفیت قانونی موجود، استدلال‏ های حقوقی و تحلیل‏ های اقتصادی به نفع «پذیرش شرط انتخاب دادگاه» را احصاء نماید و از سوی دیگر، با توجه به‎ملاحظاتی مانند انصاف در حمایت از طرف ضعیف‏تر قرارداد، ضرورت شرایط شکلی و ماهوی برای اعتبار شرط صلاحیت و همچنین برخی موانع اعمال صلاحیت از جمله؛ رعایت الزامات اجتناب ناپذیر حاکمیت ملی در اعمال صلاحیت قضایی،اصول و ضوابط حاکم بر این شرط را مبتنی بر عدم پذیرش مطلق آن تعیین نماید. در پایان، ضمن ارایه پیشنهاداتی برای قانونگذاری، این نتیجه حاصل شده‎است که در نظام حقوقی ایران «شرط انتخاب دادگاه» بر مبنای اصل حاکمیت اراده و ظرفیت‏های قانونی موجود به صورت مقید پذیرفته شده ‎است.

    کلیدواژگان: صلاحیت بین المللی، محاکم ملی، شرط صلاحیت، دعوای بین المللی
  • ابوالفضل خزائی فر*، غلامحسین بلندیان، محمد شاه محمدی، محمدعلی خسروی صفحات 35-59

    امنیت به عنوان بستری برای زندگی، رشد و پیشرفت انسان ها در عرصه های مختلف، امری ضروری بوده و پایداری امنیت ملی به عنوان راهی برای تامین امنیت ملی حال و آینده مدنظر حکومت ها قرار گرفته است. همچنین «حکمرانی خوب» که در قالب 8 شاخص معرفی شده، و به نوعی با امنیت ملی پایدار دلالت کارکردی دارد، گزینه ای است که از سوی محقق انتخاب شده تا رابطه اش با پایداری امنیت ملی بررسی گردد. برهمین اساس محقق موضوع خود را نسبت «حکمرانی خوب» و «پایداری امنیت ملی ایران»، انتخاب نموده است. هدف اصلی تحقیق، شناخت رابطه حکمرانی خوب و پایداری امنیت ملی ایران، است روش تحقیق از نظر نوع هدف، کاربردی-توسعه ای و از نظر رویکردی، توصیفی- تحلیلی می باشد. گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و پرسش نامه است داده های این تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردیده است. جامعه آماری 130 نفر و حجم نمونه برابر فرمول کوکران 69 نفر و پایایی پرسش نامه از روش تکرار آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 89/0 از طریقSPSS تایید شده است. در نتیجه گیری، مشخص شد میان حکمرانی خوب و پایداری امنیت ملی در ایران، رابطه ای معنادار، مستقیم، متقابل و دو سویه وجود دارد به-گونه ای که پایداری امنیت ملی ایران در پایداری حکمرانی خوب در ایران، رابطه ای مستقیم و متقابل دارد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب، امنیت ملی، امنیت ملی پایدار، ایران
  • رحمان نجفی سیار* صفحات 61-90
    نقش فضای سایبری در محیط دریایی کشورها بسیار برجسته بوده و در بردارنده پیامدهای مهمی برای امنیت و راهبرد دریایی کشورها است. در این راستا، سوال مقاله حاضر این است که نقش آفرینی نیرو های دریایی در حوزه فضای سایبری چیست و متقابلا این فضا چه پیامدها (فرصت ها و چالش هایی) برای امنیت و راهبرد دریایی کشورها دارند؟ در پاسخ به این سوال، با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و ابزار اسنادپژوهی، به این گزاره رسیدیم که فضای سایبری، هسته اصلی موفقیت در ماموریت های دریایی است و اساس کنترل و فرماندهی نیرو های دریایی را تشکیل می دهد. سیستم ها و سامانه های مبتنی بر اطلاعات، آگاهی از فضای نبرد، جمع آوری اطلاعات، هدف گیری و قابلیت های دیگر را امکان پذیر می کند. هدف نیرو های دریایی مدرن، حفظ آزادی مانور و سلب آزادی عمل دشمن در دریا است که این قابلیت را تجهیزات و توانمندی های سایبری فراهم می کند. قابلیت های سایبری دشمنان همانند هدف گیری دقیق و حملات دوربرد به کشتی ها به این معنا است که نیرو های دریایی در دریا نسبت به گذشته پیوند محکم تری با یکدیگر دارند و در عین حال آسیب پذیرتر شده اند. موازنه سنتی قوا بین نیرو های دریایی و دشمنان به دلیل گسترش قابلیت های سایبری بر هم خورده است، که این امر باعث ایجاد عدم تقارن شده است. قابلیت های سایبری، همچنین نیرو های دریایی کوچک تر و بازیگران غیردولتی را به طور نامناسبی قدرتمند تر می کند.
    کلیدواژگان: فضای سایبری، راهبرد و امنیت دریایی، فرصت ها و چالش ها
  • فاطمه حبیبی، حمدالله اکوانی*، جاسب نیکفر، علی باقری دولت آبادی صفحات 91-115

    پژوهش حاضر درصدد تبیین و ارزیابی مولفه های شکاف نسلی در تعامل با شبکه های اجتماعی مجازی با تاکید بر مولفه سیاسی (مطالعه موردی: شهروندان شهر تهران) بوده است. از این منظر پس از بسط فضای مفهومی موضوع از رویکرد نظری تلفیقی برای تبیین موضوع استفاده شده است. با استفاده از مطالعه پیمایشی، داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته از روی384 نفر از شهروندان 15 سال و بالاتر شهر تهران که با استفاده از فرمول برآورد حجم نمونه کوکران و نیز روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند؛ گردآوری گردید. به منظور اعتبار سنجی ابزار از اعتبار محتوایی صوری کیفی و جهت پایایی سنجی ابزار از روش همسازی درونی گویه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است. یافته های توصیفی پژوهش نشان داده است که میانگین شاخص کل اختلاف ارزش های مقوم شکاف نسلی در میان گروه های سنی مورد بررسی پایین بوده و لذا بیانگر تفاوت نسلی است تا شکاف نسلی. علاوه بر آن؛ یافته های استنباطی پژوهش در بخش تحلیل دو متغیره نشان داده است که مدت زمان استفاده بیشتر، استفاده خبری و علمی و آموزشی، داشتن انگیزه ابزاری(هدفمند) در استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی موجب شکاف نسلی(تفاوت نسلی) در بین گروه های مختلف سنی شده است. همچنین، یافته های پژوهش در بخش تحلیل چند متغیره نشان داد که متغیرهای مستقل متغیر مدت استفاده ، نوع استفاده، انگیزه و هدف استفاده و سن از تاثیرگذاری معناداری در سطح خطای 01/0 بر متغیر وابسته برخوردار بوده اند.

    کلیدواژگان: شکاف نسلی، شبکه های اجتماعی مجازی، مولفه های شکاف نسلی، مولفه سیاسی
  • احمد بیطرف*، علی حمیدی، مصطفی ایزدی، سید جواد امینی صفحات 117-138

    با پیچیدگی و محدودیت روزافزون در جهان امروز، اهمیت و ضرورت نظارت، ارزیابی و کنترل بیش ازپیش شده و کارآمدی و پویایی نظامات تا حد زیادی به نوع و نحوه نظارت و کنترل بستگی دارد. از سوی دیگر با توجه به استقرار نظام جمهوری اسلامی در کشور ایران، لازم است مفاهیم بومی نظارت، کنترل و ارزیابی نیز ایجاد شود که از بهترین منابع، بیانات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) است. در این مقاله با هدف تبیین الگوی نظارت، ارزیابی و کنترل در اندیشه مقام معظم رهبری(مدظله العالی) و با کلیدواژه های نظارت، مراقبت، بازرسی، ارزیابی و کنترل و بررسی بالغ بر 1700 فیش از بیانات معظم له بصورت تمام شمار؛ از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. این تحقیق از نظر هدف، کابردی و از نظر داده ها، آمیخته بوده و جامعه آماری آن را خبرگان و پژوهشگران حوزه اندیشه ای مقام معظم رهبری(مدظله العالی) تشکیل داده اند. در ادامه؛ مضامین مربوطه شناسایی و با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید 36 نفر از خبرگان قرار گرفت. در نهایت، مضامین شناسایی شده در تبیین نظارت، ارزیابی و کنترل، شامل "روش ها و ابزارها"، "ویژگی های نظارت، کنترل و ارزیابی"، "ویژگی های فردی ناظر"، "ویژگی های افراد سازمان" و "ویژگی های دستگاه نظارت" بوده اند. در نتیجه این تحقیق؛ مبتنی بر اندیشه مقام معظم رهبری(مدظله العالی)؛ الگوی جامع، کارآمد، بومی و متناسب با فرهنگ کشور برای نظارت، ارزیابی و کنترل ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نظارت، ارزیابی، کنترل، تحلیل مضمون، بیانات مقام معظم رهبری(مدظله العالی)
  • صدیقه رضاییان فردویی، مهران کشتکار هرانکی، منصوره حورعلی*، شهلا جهانگیری، محمد آتش کار نصرآباد صفحات 139-160
    این پژوهش باهدف شناسایی و ارزیابی راهکارهای توسعه کارآفرینی با رویکرد نظام نوآوری اجتماعی در شهر جدید پردیس انجام گرفته و برحسب گردآوری داده ها از نوع توصیفی، برحسب هدف کاربردی و روش حل مسایل از نوع مدلسازی ریاضی و تصمیم گیری چند شاخصه (MCDM) میباشد. جامعه آماری تحقیق از 15 نفر خبرگان حوزه نوآوری اجتماعی و کارآفرینی تشکیل شده است. بر اساس مطالعات صورت گرفته معیارهای تحقیق از تغییرات سیستماتیک، انتشار و اجرا در مقیاس وسیع، ارزیابی عملیاتی ایده منتخب، ارایه نمونه اولیه عملی برای آزمایش ایده ها، ایده پردازی باهدف حل مشکل، تشخیص یک مشکل که باید حل شود تشکیل شده است. در بخش تحلیل ابتدا به اولویت بندی و وزن دهی معیارها پرداخته میشود، سپس با استفاده از تکنیک تحلیل شبکه روابط درونی بین معیارها محاسبه گردید و با استفاده از وزن های به دست آمده در نرم افزار سوپردسیژن سوپر ماتریس ناموزون را تشکیل داده و با محاسبه سوپر ماتریس ناموزون و حد به وزن نهایی و رتبه بندی معیارها دست یافته شد، بر این اساس سه معیار ارایه نمونه اولیه عملی برای آزمایش ایده ها، تغییرات سیستماتیک، ارزیابی عملیاتی ایده منتخب از بالا ترین اولویت ها در بین معیارهای دیگر برخوردار است که برای هر یک پیشنهادهایی ارایه گردید و با استفاده از فن دلفی این راهکارها غربال گردید.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سنجش سرمایه فکری، سازمان های فناوری محور
  • امیرمحمد صالح آبادی، سید هادی قدوسی فر*، علی محمد پور صفحات 161-181
    با توسعه شهرها و اهمیت یافتن هرچه بیشتر حضور فضاهای طبیعی و منظر و استفاده هر چه کارامدتر از پتانسیل های منظر در محیط های شهری، نیاز به روش های کارامدتر در برنامه ریزی و طراحی منظر هر روز بیشتر گرد. این پژوهش با مطالعه پژوهش های حوزه معماری منظر و جی ای-اس، تلاش می کند تا به بررسی کاربردهای سیستم اطلاعات جغرافیایی در حوزه منظر بپردازد. این پژوهش با ارایه مدل تجسم دیجیتالی و منظر ذهنی دیجیتالی، یک مدل مفهومی برای جایگاه جی ای اس در فرایند کسب دانش حاصل از طراحی، مبتنی بر «ارایه بصری منظر»، برای معماران منظر تبیین کند. در اینجا فرآیند تولید دانش به کمک جی ای اس، از «منظر» طراحی شده تا «ارایه بصری» تشریح خواهد کرد و مدلی برای آن ارایه می دهد تا نقش و جایگاه جی ای اس را در چهارچوب کسب دانش حاصل از «طراحی منظر» تبیین کند. ماهیت این پووهش کیفی بوده و به مدد روش مرور نظام مند کیفی صورت گرفته است. براساس یافته ها، پژوهش های مبتنی بر هوش مکانی، می توانند در سه حوزه 1- مدل سازی 2- تجزیه و تحلیل 3- نمایش بصری با جی ای اس ادغام شوند. از طرفی با توجه به مدل های مفهومی ارایه شده، می توان استنباط کرد که جی ای اس دو بخش نوآورانه برای مطالعات محیطی در معماری منظر دارد: در بخش اول تکرار پذیری و امکان انجام فرایند به صورت روش مند، این امکان را به معمار منظر می دهد تا مطالعات را برای کسب دانش حاصل از طراحی، در قالب یک فرایند رویه پذیری به انجام رساند. در بخش دوم، ادغام سایر لایه های اطلاعاتی امکان دستیابی به دانش جدید را برای طراحان و برنامه ریزان منظر فراهم می کند.
    کلیدواژگان: معماری منظر، برنامه ریزی منظر، مدل تحلیلی، سیستم اطلاعات منظر، سیستم اطلاعات مکانی
  • فاطمه بندلی زاده*، صادق رضایی، محسن ایمانی صفحات 183-203
    نگاه امام موسی صدر به تربیت، نگاهی جامع است و تنها به تربیت دینی، به معنای خاص آن اکتفا نکرده است؛ بلکه سیرت آن را نشان داده است. هدف این پژوهش بررسی راهبردهای تربیت دینی از دیدگاه امام موسی صدر می باشد. روش پژوهش، کیفی و از نوع تحلیلی-استنباطی است. جامعه تحلیل کلیه روایاتی است که از امام موسی صدر از طریق سایت موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر و همچنین کتاب های ادیان در خدمت انسان و نای و نی و حدیث سحرگاهان، تالیف امام موسی صدر و کتاب گام به گام با امام تالیف یعقوب ضاهر جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به طور مستمر همزمان با جمع آوری اطلاعات از طریق دسته بندی، کد گذاری و نهایتا تفسیر انجام شد. یافته های حاصل حاکی از آن است که راهبردهای تربیت دینی شامل عدم استفاده از الزام و اجبار، امرونهی، اقناع فکری، آماده سازی فضا، اسوه سازی، تلقین، تسامح و نصیحت، تربیت بر اساس عدالت، تعلیم و تربیت خانوادگی، مسیولیت بخشی به جوانان، عامل بودن، تربیت اخلاقی، دیگر پذیری، رابطه صمیمی ، انفاق و تثبیت پیوندهای اجتماعی می باشد.
    کلیدواژگان: راهبرد، تربیت دینی، امام موسی صدر
  • علی رضا پیروزمند*، احمدرضا حجازی صفحات 205-228

    تدابیر هوشمندانه در موضوعات پیچیده ، متغیر و انسانی نیازمند نرم افزار یا الگوی شناسایی، ارزیابی و تصمیم گیری است. هرچند در بهترین حالت همه عوامل نه شناسایی و نه مورد مدیریت قرار می گیرند. این امر در موضوع تحول علوم انسانی نیز مصداق دارد. هدف مقاله حاضر یافتن ساز و کاری برای اسلامیت علوم و ارایه نقشه راه محتوایی و مدیریتی برای ان است .روش تحقیق از نظر هدف کاربردی واز نظر نوع کیفی ودرتجزیه تحلیل اطلاعات برای الگوسازی از روش تحقیق تکاملی (ابداعی فرهنگستان علوم اسلامی) وبرای پردازش و اعتبار یابی الگو از روش طوفان فکری استفاده شده است. در الگوی پیشنهادی، تحول علوم انسانی از سه جنبه به شکل متوازن و هماهنگ پیگیری می شود: محتوا، برنامه و سازمان علوم انسانی، از این رو الگوی پایه تحول از سه زیر الگوی تحول محتوا ،تحول برنامه و تحول سازمان علوم انسانی تشکیل می گردد. الگوی ارایه شده قابلیت ارایه نقشه راه و اولویت بندی را در شرایط متغیر؛ انقباض و انبساط مولفه هاو در مورد مدیریت در تحول متناسب با مقدورات ونیز ارایه برنامه کوتاه ،میان و بلند مدت را در هر بخش دارد. همچنین به دلیل تفکیک و ارتباط عوامل محتوایی و مدیریتی قابلیت تحول همزمان را در هر دو موضوع فراهم می آورد.با ویژگی های یاد شده پیش بینی می شود الگوی پیشنهادی به وسیله سازمان های متولی به ویژه شورای تحول علوم انسانی قابل بکارگیری باشد.

    کلیدواژگان: تحول علوم انسانی، الگو، بومی سازی، اسلامی سازی
  • حسین آزادی نژاد*، فتح الله کلانتری صفحات 229-255
    گفتگو و روابط سیاسی به تنهایی نمی‏تواند باعث اقتدار سیاسی شود. البته گفتگو شرط لازم است، اما کافی نیست. اقتدار سیاسی زمانی به دست می‏آید که گفتگو همراه با قدرت نظامی و قدرت بازدارندگی باشد و به همین دلیل اقتدار نظامی علاوه بر اینکه گفتگوهای سیاسی را آسان می‏کند، باعث اقتدار سیاسی هم می شود. هدف اصلی این مقاله رویکردی به رابطه اقتدار نظامی با مذاکره در اندیشه فرمانده معظم کل قوا می باشد. این مقاله از نوع کاربردی و به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده و حجم نمونه 74 نفر است. روش جمع آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه‏ای می باشد، که ابتدا بیانات مرتبط مقام معظم رهبری (تعداد 30 فیش)، به عنوان بعد استخراج و از طریق پیمایش و نظر خبرگی، مولفه‏بندی و شاخص گذاری گردید، سپس بر اساس مطالعات اسنادی و کتابخانه‏ای مطالب مرتبط(تعداد 21 فیش)، به عنوان بعد استخراج و از طریق پیمایش و نظر خبرگی، مولفه‏بندی و شاخص گذاری گردید. بر اساس یافته های تحقیق، تعداد 12 عامل بیان کننده رویکرد رابطه اقتدار نظامی با مذاکره در اندیشه فرمانده معظم کل قوا هستند. این عوامل عبارتنداز: توان موشکی؛ اقتدار نظامی؛ افزایش قدرت بازدارندگی؛ قدرت و نفوذ منطقه ای؛ پیشرفت و افزایش توانمندی؛ خدامحوری و مجاهدت در راه خدا؛ اقتدار دفاعی؛ استقلال؛ حضور فعال و مقتدرانه و اثربخش؛ پایبندی به اصول و آرمان ها؛ توان نهضتی و همگرایی با گروه های جهادی جمهوری اسلامی ایران.
    کلیدواژگان: اقتدار نظامی، اقتدار سیاسی، مذاکره، موشک، نفوذ منطقه ای
|
  • Sayed Nasrollah Ebrahimi *, Mohammad Bagher Safaei, Mohammad Taghei Safaei, Abdolhossein Safaei Pages 7-33

    There is no specific provision in the Iranian legal system for the parties to the agreement in order to appoint a competent court to deal with the disputes. Thus, the issue of the forum selection clause is a newly- emerging phenomenon in the Iranian civil law. The present article has attempted, on the one hand, to maintain the equilibrium and balance of the trade in the business relations, as well as to maintain the balance of the contract on the basis of full compliance with all contractual terms, and provide the existing legal capacity, and the legal arguments and economic analysis in favor of "accepting the condition of the forum selection" due to the necessity of respecting the agreement of the contracting parties; on the other hand, while taking into account such considerations as fairness in support of the weaker party to the contract, the necessity of formal and substantive conditions for the validity of the Jurisdiction clause, as well as some obstacles to the exercise of jurisdiction, including the inevitable requirements of the national sovereignty in the exercise of judicial jurisdiction, it determines the principles and regulations governing the conditions based on its absolute rejection. Finally, while offering legislative suggestions, it has come to the conclusion that in the Iranian legal system, the “requirement of the forum selection” has been conditionally accepted based on the principle of the will sovereignty and the existing legal capacities. “Jurisdiction Clause.”

    Keywords: International Jurisdiction, National Courts, Jurisdiction Clause, International Litigation, Elected Forum
  • Abolfazl Khazaeifar *, Gholamhossin Bolandian, Mohammad Shahmohammadi, Mohammad Ali Khosravi Pages 35-59

    Security as a bedrock for human life, growth and development in various fields is essential and the sustainability of national security as a way to ensure national security now and in the future is considered by governments. Also, "good governance", which is introduced in the form of 8 indicators, and has a functional meaning in a way with sustainable national security, is an option selected by the researcher to examine its relationship with the stability of national security. On this basis, the researcher has chosen his subject in relation to "good governance" and "stability of the security of the Iranians". The main purpose of this study is to understand the relationship between good governance and the stability of Iran's national security. The research method is applied-developmental in terms of purpose type and descriptive-analytical in terms of approach. Data collection is through libraries and questionnaires. The data of this study were analyzed using SPSS software. The statistical population was 130 people and the sample size was equal to Cochran's formula 69 people and the reliability of the questionnaire was confirmed by repeated measures test and Cronbach's alpha coefficient of 0.89 by SPSS. In conclusion, it was found that there is a significant, direct, reciprocal and two-way relationship between good governance and the stability of national security in Iran, so that the stability of Iran's national security in the stability of good governance in Iran , Has a direct and reciprocal relationship.

    Keywords: Governance, Good Governance, national security, Sustainability of National Security, Iran
  • Pages 61-90
    The role of cyber space in the maritime environment of the countries is very prominent and it contains important consequences for the security and maritime strategy of the countries. In this regard, the question of the present article is what is the role of naval forces in the field of cyber space and what are the consequences (opportunities and challenges) of this space for the security and maritime strategy of countries? In response to this question, by using the descriptive-analytical method and document research tools, we came to the proposition that cyberspace is the core of success in naval missions and forms the basis of control and command of naval forces. Intelligence-based systems enable battlespace awareness, intelligence gathering, targeting, and other capabilities. The goal of modern naval forces is to maintain the freedom of maneuver and deprive the enemy of freedom of action at sea, which is provided by cyber capabilities and equipment. Adversaries' cyber capabilities, such as precision targeting and long-range attacks on ships, mean that navies at sea are more tightly interconnected than ever before, yet more vulnerable. The traditional balance of power between navies and adversaries has been disrupted by the proliferation of cyber capabilities, which has created asymmetries. Cyber ​​capabilities also make smaller navies and non-state actors disproportionately powerful.
    Keywords: Cyber Space, maritime strategy, security, opportunities, challenges
  • Fateme Habibi, Hamdallah Akvani *, Jaseb Nikfar, ALI BAGHERYDOLATABADI Pages 91-115

    The present study seeks to explain and evaluate the components of the generation gap in interaction with virtual social networks with emphasis on the political component (Case study: Citizens of Tehran(. From this perspective, after expanding the conceptual space of the subject, An integrated theoretical approach has been used to explain the subject.Using a survey study, the research datas were selected using a researcher-made questionnaire from 384 citizens with age15 years and older in Tehran who were selected using the cochran sample size estimation formula and multi-stage cluster sampling method. The instrument was validated through Qualitative formal content validity. The Reliability was Also estimated by Cronbach Alpha.The descriptive findings of the study have shown that the average of the total index of differences in the values of the generation gap is low among the studied age groups and therefore indicates the generation difference rather than the generation gap.Besides that; The inferential findings of the research in the Bivariate analysis section have shown that the duration of more use, news, scientific and educational use, having a Instrumental motivation (purposeful) in the use of virtual social networks, has caused a generation gap (generational difference) between different age groups. Also, the research findings in the multivariate analysis section showed that the independent variables of duration, type of use, motivation and purpose of use and age had a significant effect on the dependent variable at the error level of 0.01..

    Keywords: generation gap, Virtual Social Networks, generation gap components, political component
  • Ahmad Bitaraf *, Ali Hamidi, Mostafa Izadi, Seyed Javad Amini Pages 117-138

    With the increasing complexity and limitations in today's world, the importance and necessity of oversight, evaluation and control is already overstated, and the efficiency and dynamism of systems largely depend on the type and manner of oversight and control. On the other hand, considering the establishment of the Islamic Republic in Iran, it is necessary to create indigenous concepts of monitoring, control and evaluation, which is one of the best sources, the statements of the Supreme Leader. In this article, with the aim of explaining the pattern of monitoring, evaluation and control in the thought of the Supreme Leader (the Supreme Leader) and with the keywords of monitoring, monitoring, inspection, evaluation and control and reviewing more than 1700 receipts of His Majesty's statements in full; Theme analysis method has been used. This research is mixed in terms of purpose, application and in terms of data, and its statistical population is composed of experts and researchers in the field of thought of the Supreme Leader. In the following; Relevant topics were identified and confirmed by 36 experts using confirmatory factor analysis. Finally, the topics identified in explaining monitoring, evaluation and control included "methods and tools", "monitoring, control and evaluation characteristics", "supervisor individual characteristics", "organizational characteristics" and "monitoring device characteristics". As a result of this research; Based on the thought of the Supreme Leader; A comprehensive, efficient, indigenous and culturally appropriate model for monitoring, evaluation and control is provided.

    Keywords: Monitoring, evaluation, control, Content Analysis, Statements of the Supreme Leader
  • Sedigheh Rezaiian Fardoie, Mehran Keshtkar Haranaki, Mansoureh Hourali *, Shahla Jahangiri, Mohammad Atashkar Nasr Abad Pages 139-160
    This study aims to identify and evaluate entrepreneurship development strategies with the approach of social innovation system in the new city of Pardis. In terms of purpose of the study, this research is an applied study and from the point of view of data collection is a descriptive study. Mathematical Modeling and Multiple Attribute Decision Making are used for problem solving. The population of the research consists of 15 experts in the field of social innovation and entrepreneurship. According to the previous studies, the research criteria include systematic changes, large-scale publication and implementation, operational evaluation of the selected idea, practical prototype for testing ideas, idea processing for problem solving and identification of a problem that must be solved. In the analysis section, prioritization and weighting the criteria were first done. Then, using the network analysis technique, the internal relations among the criteria are calculated. Using the criteria weights obtained through Super Decision software, the Unweighted Super Matrix is formed. By calculating the Unweighted Super Matrix and the limit, the final weight and ranking of the criteria are achieved. Accordingly, the practical prototype for testing ideas, systematic changes, and operational evaluation of the selected idea have the highest priority among other criteria, for which suggestions are presented. Finally, using the Delphi technique, these strategies are screened.
    Keywords: Entrepreneurship Development, Social Innovation System, New City of Pardis, MCDM Approach
  • Amir Mohammad Salehabadi, Hadi Ghoddusifar *, Ali Mohammad Por Pages 161-181
    This study tries to study the applications of GIS in the field of the landscape by studying the researches in the field of landscape architecture and GIS. This study presents a conceptual model for the position of GIS in the process of acquiring design knowledge, based on "visual presentation of landscape", for landscape architects by presenting a model of digital visualization and mental-digital landscape. Here, the process of producing knowledge with the help of GIS, from "designed" to "visual presentation" will be described and a model for it to provide the role and position of GIS in the context of acquiring knowledge gained from "landscape design". To explain. The nature of this study is qualitative and has been done with the help of a systematic qualitative review method. Based on the findings, research based on spatial intelligence can be integrated with GIS in three areas: 1- Modeling 2- Analysis 3- Visual representation. On the other hand, according to the proposed conceptual models, it can be inferred that GIS has two innovative parts for environmental studies in landscape architecture: in the first part, reproducibility and the possibility of performing the process methodically, this possibility to the landscape architect. Allows studies to be conducted in the form of a procedural process to acquire design knowledge. In the second part, the integration of other layers of information allows landscape designers and planners to gain new knowledge.
    Keywords: Landscape architecture, landscape planning, analytical model, landscape information system, spatial information system
  • Fatemeh Bandalizadeh *, Sadegh Rezaei, Mohsen Imani Pages 183-203
    Imam Musa al-Sadr’s point of view was really comprehensive one to the (religious) etiquette, he didn’t hang on Religious education and its correspondence like the others, and rather, he tries to presents its reality. The purpose of this paper is reviewing Imam Musa Al-Sadr’s point of view about strategies of Religious education. The methods which, we used in this paper is a qualitative and analytical one. The analysis population were all the imam Musa’s quotations in his cultural research institute site, and also his scripts in books like “insan Kedmat”, “nay va ney”, Hadith – e – Sahargah” and we have additional look to the book “Gam be Gam ba Imam” authored by Zahire. Data analysis were in time with Data gathering, and in mean time we have categorized, encoded, and interpreted them too. Findings indicate that the strategies of religious education include , mental persuasions, preparing atmosphere, making models, thought transfer, behaving with tolerance and saying advice in its place, educating in a fair way, family education, giving responsibility to the Youngs, accepting others, having a sincere relation, avoiding moral vices, bestowing, generosity, social links and at last not using Obligations, prohibitions.
    Keywords: strategies, Religious education, Imam Musa al-sadre
  • Ali Reza Pirozmand *, Ahmad Reza Hejazi Pages 205-228

    Intelligent measures in complex, variable and human issues require software or pattern of identification, evaluation and decision making. At best, however, not all factors are identified or managed. This is also true of the evolution of the humanities. The purpose of this article is to find a mechanism for the Islamization of sciences and to provide a content and management roadmap for it. Pattern finding using the brainstorming method has been used. In the proposed model, the evolution of the humanities is pursued in a balanced and coordinated manner from three aspects: content, program and the organization of the humanities. . The proposed model has the ability to provide a roadmap and prioritize in changing conditions; The contraction and expansion of its components in the management of change in proportion to the capabilities of Venice and the presentation of short, medium and long-term plans in each sector. Also, due to the separation and relationship between content and management factors, it provides the ability to change simultaneously in both issues. With the mentioned features, it is predicted that the proposed model can be used by responsible organizations, especially the Humanities Transformation Council

    Keywords: evolution of humanities, Model, localization, Islamization
  • Hossein Azadinejad *, Fathollah Kalantari Pages 229-255
    Political dialogue and relations alone cannot give rise to political authority. Of course, dialogue is a necessary condition, but it is not enough. Political power is achieved when dialogue is accompanied by military power and deterrent power, and for this reason, military authority not only facilitates political dialogue, but also political power. The main purpose of this article is an approach to the relationship between military authority and negotiation in the opinion of the Supreme Commander of the Armed Forces. This article is an applied type of descriptive-analytical method and the sample size is 74 people. The method of collecting information is field and library, in which first the relevant statements of the Supreme Leader (30 sheets) were extracted as a dimension and were compiled and indexed through surveying and expert opinion, then based on Documentary and library studies of related materials (21 sheets) were extracted as a dimension and were compiled and indexed through surveying and expert opinion. According to the research findings, 12 factors express the approach of the relationship between military authority and negotiation in the mind of the Supreme Commander of the Armed Forces. These factors include: missile power; Military authority; Increase deterrent power; Regional power and influence; Progress and increase capability; God-centeredness and struggle in the way of God; Defensive authority; Esteghlal; Active, authoritative and effective presence; Adherence to principles and ideals; Movement power and convergence with jihadi groups of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Military authority, Political authority, Negotiation, Missile, Regional influence